Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter i ett urval


Oskadliggöra men inte döda bakterier - ny lösning på antibiotika resistens?


Margarita Trobos forskare på avdelningen för biomaterial har beviljats ett stort bidrag för ”Industridoktorand 2016” från Stiftelsen för strategisk forskning SSF*. Projektets rubrik är ”Virulenshämmare för behandling av mjukdelsinfektioner”.

- Att bryta bakteriernas förmåga att kommunicera med varandra kan bli lösningen på dagens dilemma med resistenta bakterier.

Det är 24 spännande projekt som nu får möjlighet till värdefull kunskapsuppbyggnad, nytta för samhället och utökat utbyte mellan akademin och näringslivet får finansiering av SSF.

Doktoranden som kommer utföra det industriella projektet blir Erik Gerner, han kommer att handledas av Margarita Trobos och bihandledas av Sofia Almqvist, gruppchef för antimikrobiella material och koncept på Mölnlycke Health Care. 
Läs mer om detta banbrytande projekt här.


Anders Palmquist  - 1 100 000 kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse


 - Jag har fått bidraget för projektet ”Benförankrade ampuationsproteser: ökad förståelse för benets uppbyggnad, dynamic och mekaniska funktion i relation till implantatmaterial” . Där vi kommer att köpa in ett Raman mikroskop, säger forskaren Anders Palmquist, avd för biomaterialvetenskap.

Traditionellt inom biomaterialforskningen så används främst histologi för att studera vävnadsinteraktionen till biomaterial. Inom min forskning så utvecklar jag korrelativa strategier för att även kvantifiera den ultrastrukturella uppbyggnaden hos vävnaden som bildas i anslutning till biomaterial. Uppbyggnaden på nanoskala är viktig för den mekaniska funktionen och ett mått på benets kvalitet.

Läs mer om IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse

Akademiliv


Christer Dahlin utnämnd till gästprofessor vid University of Michigan

Christer Dahlin har utnämnts till Ramfjord Visiting Professor vid University of Michigan School of Dentistry (UMSD), i Ann Arbor, USA. Han är adjungerad professor i oral kirurgi, särskilt styrd vävnadsregeneration, här vid avdelningen för biomaterial, och en pionjär inom Guided Bone Regeneration. GBR är en teknik för att regenerera ben i samband med implantatbehandlingar.

Läs mer i Akademiliv och Biomatcell

 

 

 


Håkan Engqvist mottagare av stort anslag från SSF för materialforskning

Håkan Engqvist har erhållit ett rambidrag inom materialvetenskap från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF), 2015 (RMA15). Projektet avser "Synthesis and processing of active calcium phosphate cements" och har erhållit 28 691 471:-. Medsökande är Professor Molly Stevens, Karolinska institutet och Imperial College, Professor Mattias Edén, Stockholms universitet och Professor Peter Thomsen, Göteborgs universitet.

Håkan Engqvist är professor i tillämpad materialvetenskap, Uppsala universitet och sedan 1 januari 2016 gästprofessor vid avdelningen för biomaterialvetenskap, institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin. Han är också föreståndare för det nationella kompetenscentret BIOMATCELL VINN Excellence Center of Biomaterials and Cell Therapy vid Göteborgs universitet, en satsning som stöds av VINNOVA och Västra Götalandsregionen.

Läs mer om SFF-bidragen


Dr Anders Palmquist får prestigefylld utmärkelse av European Society for Biomaterials


Anders Palmquist, docent vid avdelningen för biomaterialvetenskap, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är årets mottagare av Jean Leray Award för unga forskare. Jean Leray Award är European Society for Biomaterials mest prestigefyllda utmärkelse. Denna utmärkelse för unga forskare är etablerad för att erkänna, uppmuntra och stimulera framstående forskning inom biomaterialområdet.

Läs mer och AkademiLiv
 


 

Sidansvarig: Maria Hoffman|Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?