Nyupptäckt energireserv kan skydda hjärtat vid infarkt

Nyhet: 2012-01-11

Vid en hjärtinfarkt har läkarna bara 90 minuter på sig att rädda liv. Men tidsrymden skulle kunna förlängas visar forskning vid Sahlgrenska akademin – bara vi lär oss utnyttja hjärtats egna, tidigare okända reservkälla.

Ungefär hälften av alla dödsfall i västvärlden orsakas av hjärtinfarkt, vilket gör hjärtsjukdomar till ett av vår tids största hot mot folkhälsan. En stor anledning till den höga dödligheten är det snabba sjukdomsförloppet: vid en hotande infarkt har man bara ungefär 90 minuter på sig att sätta in rätt behandling, ofta genom en så kallad ballongsprängning i hjärtats kranskärl, innan den utsatta delen av hjärtat är ohjälpligt död på grund av energibrist.

Med andra ord: om läkarna hade haft mer tid på sig hade fler liv kunnat räddas.

Medfödda försvarsmekanismer

Nya forskningsresultat från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, kan på sikt förlänga respiten för akut hjärtsjuka. Doktoranden Katarina Ahlström visar i sin avhandling att hjärtat tycks vara utrustat med medfödda försvarsmekanismer, som under vissa förutsättningar kan träda i kraft vid en hotande infarkt.

– Våra experimentella studier pekar på att det faktiskt finns en reservväg för utvinnande av energi i hjärtat, som kan skydda vid infarkter. Vår forskning handlar om att undersöka hur dessa försvarsmekanismer fungerar, säger Katarina Ahlström.

Tidigare okänd kemisk reaktion

Katarina Ahlström och hennes kollegor har studerat en tidigare okänd kemisk reaktion, där hjärtat skapar en alternativ energiförsörjning i den infarkthotade vävnaden. I fokus för de nya fynden står ämnet adenosin som är en nedbrytningsprodukt av cellens normala energiförråd.
– Vi kan beskriva reaktionen i dess huvudsakliga detaljer och redovisar vad den kan betyda för hjärtat vid infarktsjukdom. På sikt kanske farmakologer kan designa ett läkemedel som sätter igång eller förstärker utnyttjandet av adenosin, så kunskapen är viktig, säger Katarina Ahlström.

Med de nya forskningsrönen öppnas möjligheten att på sikt ta fram helt nya behandlingsmodeller vid hotande hjärtinfarkt, och nya läkemedel som i det akuta skedet kan minska eller förhindra infarktutveckling.

Avhandlingen Energy-metabolic aspects of ischemia and pre-treatment: Studies in porcine myocardium försvarades vid en disputation vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Länk till avhandling: http://gupea.ub.gu.se/handle/2077/24621

Kontakt:
Katarina Ahlström, institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
ahlstromkatarina@hotmail.com

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Maria Hoffman|Sidan uppdaterades: 2007-10-10