Naturvetenskapliga forskningsmedel till akademin

Nyhet: 2011-11-03

Vetenskapsrådet har delat ut pengar i sin stora utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Två av projekten som får stöd drivs av forskare vid Sahlgrenska akademin.

Av totalt 1176 ansökningar har 347 forskningsprojekt beviljats pengar i Vetenskapsrådets utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. I den naturvetenskapliga konkurrensen hävdade sig även två forskingsprojekt vid Sahlgrenska akademin:

• Anna Bas, forskare vid institutionen för biomedicin, får 2,2 miljoner kronor för studier av geners roll i tarmslemhinnans immunologi
  • Pentti Tengvall, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper, får tre miljoner kronor för ett forskningsprojekt om hur mild värmebehandling kan minska immunreaktivitet och förbättra läkning av biomedicinska metalloxider. Forskarna inom projektet ska modifiera och analysera bioegenskaperna hos spontanoxiderat titan, krom, aluminium och zirconium, både före och efter mild uppvärmning upp till 400ºC, eller efter exponering i UV-ozone upp till 96 timmar.

Forskningsstöden utbetalas över tre år. Totalt får de beviljade projekten dela på 1,3 miljarder kronor.

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Maria Hoffman|Sidan uppdaterades: 2007-10-10