Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stor studie kan rädda många hjärtan

Nyhet: 2012-02-15

På Alla hjärtans dag inledde Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin den största forskningsstudie som någonsin genomförts i Sverige inom hjärta kärl och lungor. Tua Myréen Svensson var studiens allra första deltagare.
–Att få just hjärta, kärl och lungor undersökta är något jag verkligen velat göra eftersom vi har dessa sjukdomar i släkten, säger hon.

Omkring 1 000 slumpvis utvalda göteborgare har bjudits in att delta i studien Scapis (Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study) , som med stöd av Hjärt-Lungfonden ska försöka identifiera individuella risker för hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och andra hjärtsjukdomar. 50-åriga Tua Myréen Svensson blev på Alla hjärtans dag den allra första personen som togs emot i forskningsstudien.

– Det här är jättebra för att bättre kunna förebygga sjukdom och hitta varningssignaler. Det är väldigt positivt att vara med både för mig och för att detta kan rädda andra, säger hon.

Undersöks med senaste tekniken

De medverkande i studien får hjärta, kärl och lungor undersökta med hjälp av den senaste tekniken. Deltagarna kommer att genomgå datortomografi, ultraljudsundersökningar och lungfunktionstester och får dessutom svar på sin status vad gäller blodsocker, kolesterol och eventuella sömnrubbningar. Några får dessutom chansen att testa sin kondition.

I studien ingår också att upptäcka KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och andra lungsjukdomar i ett tidigt skede samt förbättra individers hälsa genom bättre diagnostik, vård och behandling.

Planer på nationell studie

Pilotstudien i Göteborg är planerad att efterföljas av den storskaliga Scapis-studien som innebär att 30 000 kvinnor och män i åldrarna 50-64 år genomgår dessa undersökningar över hela Sverige.

–Det har aldrig tidigare lagrats en så stor mängd data, bilder och provresultat i en informationsbank i Sverige, och för många är detta troligen den mest grundliga hälsoundersökning de kommer att genomgå under hela sin livstid, säger överläkare och professor Göran Bergström, som är huvudansvarig för pilotstudien i Göteborg:

–Om den storskaliga studien genomförs blir den störst i världen. Det ger fantastiska möjligheter för framtida forskning som vi hoppas ska leda till att vi bättre kan förebygga och behandla hjärt-, kärl- och lungsjukdom.

FAKTA SCAPIS-STUDIEN
Scapis-studien pågår under våren och hösten 2012 och genomförs med stöd av Hjärt-Lungfonden. Projektledare är Gothia Forum, som är en resurs för klinisk forskning i Västra Götaland-regionen initierad av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola och forskningsindustrin genom AstraZeneca, MSD, Pfizer, LIF och Swedish Medtec A.

Läs mer om studien: www.scapis.se
Läs mer om Gothia Forum: https://www.gothiaforum.com/home

Kontakt:
Göran Bergström, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
031-342 8011
goran.bergstrom @ hjl.gu.se

Bilden: Tua Myréen Svensson, först att medverka i pilotstudien i Göteborg. Foto: Åsa Särlvik
 

AV:
031-786 38 69

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Maria Hoffman|Sidan uppdaterades: 2007-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?